Er bestaan wereldwijd talloze vechtsportorganisaties die we onmogelijk allemaal kunnen beschrijven, maar we doen een poging. We beschrijven alleen de organisaties die betrekking hebben op of verwant zijn aan het kickboksen, waarbij Nederlanders groot zijn geworden, die in andere beschrijvingen op onze site terugkomen of die ons op een andere manier belangrijk leken.
Bellator: op een na grootste MMA-organisatie ter wereld. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door Bjorn Rebney. Bellator onderscheidt zich van andere organisaties door veelvuldig gebruik van toernooien in elke gewichtsklasse, verdeeld over seizoenen. Aan ieder seizoen doen tegenwoordig minstens vier gewichtsklassen mee. Iedere toernooiwinnaar wint $100.000 en mag voor de titel strijden in zijn eigen gewichtsklasse. Wanneer iemand eenmaal een toernooi heeft gewonnen dan behoudt deze te allen tijde de mogelijkheid om opgeroepen te kunnen worden voor een titelgevecht.
De evenementen zijn onder andere live te zien geweest op MTV2, TV Esporte Interativo, Fox Sports, Space!, TruTV, Viva, Spike.com en Spike TV.
Het woord 'bellator' is Latijn voor het woord 'krijger'.
Naar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bellator_MMA
Glory: Singaporese kickboksorganisatie, opgericht in 2012. In 2011 kreeg K-1, van oudsher 's werelds grootste kickboksorganisatie, financiële problemen. Investeerders Pierre Andurand, Scott Rudmann en Total Sports Asia probeerden toen het merk te kopen. Toen K-1 in plaats daarvan werd verkocht aan Gunil Kim, besloten Andurand en de andere investeerders om een gloednieuw kickboksorganisatie genaamd Glory te starten en kochten zij United Glory, Golden Glory en It's Showtime om een productieteam van topevenementen veilig te stellen met alle topvechters in de wereld. Andurand werd tot voorzitter benoemd en Rudmann werd tot vicevoorzitter benoemd.
Glory ondertekende vele befaamde kickboksers, zoals Peter Aerts, Remy Bonjasky, Semmy Schilt, Gökhan Saki, Albert Kraus, Giorgio Petrosyan, Tyrone Spong, Badr Hari en Rico Verhoeven.
Vrij naar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Glory_(kickboksen)
K-1: Japanse vechtsportorganisatie, gesticht in 1993 gesticht door Kazuyoshi Ishii, een voormalig Kyokushin-karateka, die technieken van onder andere het thaiboksen, taekwondo, karate, kungfu, kickboksen en het traditionele boksen combineert.
De 'K' staat voor karate, kungfu en kickboksen. De term K-1 is afgeleid van F-1 of Formule 1.
Net als F-1 bij autosport staat K-1 voor de hoogste klasse in de vechtsport. In 1993 werd voor het eerst een K-1-wedstrijd op televisie uitgezonden.
Elk jaar werden er in de hele wereld K-1-toernooien gehouden om te bepalen welke acht vechters aan de K-1 World Grand Prix in Japan mogen meedoen. De finale werd t/m 2006 elk jaar in het Tokyo Dome in de Japanse hoofdstad Tokio gehouden en in 2007 en 2008 in de Yokohama Arena. De winnaar van de finale wint $400.000,-.
Sinds de start van de K-1-wedstrijden hebben de Nederlanders het K-1 World Grand Prix-toernooi gedomineerd. De Nederlanders hebben 15 van de 19 edities gewonnen. Denk hierbij aan Albert Kraus, Andy Souwer, Murthel Groenhart, Semmy Schilt, Badr Hari, Peter Aerts, Ernesto Hoost, Remy Bonjaski, Alistair Overeem.
Vrij naar: https://nl.wikipedia.org/wiki/K-1
ONE Championship (voorheen ONE Fighting Championship of ONE FC): is een vechtsportfranchise uit Singapore. De organisatie werd in 2011 opgericht door de Thaise ondernemer Chatri Sityodtong en voormalig ESPN Star Sports-manager Victor Cui. De organisatie is actief in het mixed martial arts (MMA), kickboksen, thaiboksen en submission grappling.
Het eerste evenement van ONE vond plaats op 3 september 2011 in het Singapore Indoor Stadium en sindsdien heeft zij meer dan 100 evenementen in Azië gehouden. Het is de grootste MMA-organisatie in Azië
https://nl.wikipedia.org/wiki/ONE_Championship
PRIDE Fighting Championships (kortweg PRIDE of PRIDE FC): Japanse MMA-organisatie.. Haar eerste evenement werd gehouden in de Tokyo Dome op 11 oktober 1997. PRIDE werd als de populairste MMA-organisatie in de wereld beschouwd; het PRIDE Final Conflict 2003-evenement trok meer dan 67.000 bezoekers. Het grootste aantal bezoekers haalde ze in samenwerking met K-1 tijdens Shockwave/Dynamite, in augustus 2002.
De organisatie hield meerdere evenementen en vanaf 2000 jaarlijks de World Grand Prix. Tijdens deze GP, opgedeeld in drie fasen, streden zestien vechters om de hoogste plaats. Vanaf 2003 werd de Bushido-serie georganiseerd, waar lichtere vechters aan deelnamen. PRIDE The Best werd in 2002 gehouden, waar acht strijders aan deelnamen.
In 2007 werd PRIDE FC gekocht door een eigenaar van een andere MMA-organisatie, de Ultimate Fighting Championship (UFC). Na de overname werd PRIDE FC praktisch opgeheven.
Bekende Nederlandse Kampioen: Alistair Overeem.
https://nl.wikipedia.org/wiki/PRIDE_Fighting_Championships
UFC: is de grootste mixed-martial-artsorganisatie ter wereld. Ze is het bezit van de Amerikaanse amusementsorganisatie WME-IMG. De organisatie heeft tussen 2007 en 2011 concurrenten zoals Pride, Strikeforce en World Extreme Cagefighting overgenomen en zichzelf uitgebreid met de beste vechters van deze voormalige bonden.
Het toernooiconcept om 's werelds beste vechter te achterhalen was het geesteskind van Art Davie, directeur van een in South Carolina gesitueerd reclamebureau. Davie ontmoette Rorion Gracie in 1991 toen hij MMA onderzocht voor een klant. Gracie baatte een Braziliaans jiujitsu-school uit in Torrance, Californië. De Graciefamilie had een rijke geschiedenis in de Braziliaanse vechtsport vale tudo (Portugees voor 'alles mag'), een voorloper van MMA.
De UFC startte in 1993 als een toernooi om 's werelds beste vechtsporter te vinden, ongeacht in welke stijl die zijn oorsprong vond. Dit idee was gebaseerd op de Braziliaanse vechtsport vale tudo. De bedoeling was om het evenement eenmalig te houden, maar door het succes van de eerste editie volgden er meer. Hoewel er een beperkt aantal regels gold, waren UFC-wedstrijden vaak bruut en gewelddadig. De eerste UFC-gevechten waren eerder spectaculair dan sportief, wat leidde tot beschuldigingen van bruutheid en "menselijke hanengevechten" door tegenstanders. Politieke druk leidde ertoe dat de UFC van het publieke toneel verdween en ondergronds ging.
Casino-ondernemers en broers Frank Fertitta III en Lorenzo Fertitta kochten in 2001 voor twee miljoen dollar 81% van de eigendomsrechten van UFC en begonnen het sportpromotiebedrijf Zuffa (Italiaans voor 'gevecht') om die in onder te brengen. De UFC omarmde striktere regelgeving, werd onderhevig aan regelgevende sportcommissies en profileerde zich als een legitiem sportevenement. Het no holds barred-predicaat schudde men van zich af en men ging verder onder de noemer mixed martial arts (MMA). Zo stond de UFC op uit haar politieke isolement, werd meer sociaal geaccepteerd en herwon haar positie binnen de wereld van pay-per-view-televisie. Er werd meer aandacht besteed aan promotie en met een overeenkomst met een kabelexploitant op zak en de legalisatie van MMA in Californië, mocht de UFC zich langzaam maar zeker op een toenemende mate van populariteit en media-aandacht verheugen.
Zuffa verkocht de UFC op 11 juli 2016 voor vier miljard dollar aan de Amerikaanse amusementsorganisatie WME-IMG.
De UFC gebruikt een achthoekige kooi, de 'octagon', als gevechtsomgeving. Oorspronkelijk had de organisatie SEG patent op het gebruik van een achthoekige kooi en werd het andere MMA-organisaties verboden deze te gebruiken. In 2001 gaf Zuffa LLC andere organisaties toestemming deze ook te gebruiken. De kooi bestaat uit een achtzijdig met vinyl bedekt metalen hekwerk met een diameter van 11,6 m, waardoor van hoek-tot-hoek 9,14 m ruimte ontstaat. Het hek is 1,83 m hoog en de kooi bevindt zich op een 1,22 m hoog platform. Bovenop is het hekwerk met schuimrubber bedekt. De kooi heeft twee tegenover elkaar liggende toegangsdeuren.
Vrij naar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ultimate_Fighting_Championship
WWE Wrestling: afkorting van World Wrestling Entertainment, is een Amerikaans geïntegreerd media- en entertainmentbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het professioneel worstelen. WWE is ook vertakt naar andere sectoren, waaronder films, voetbal en verschillende andere zakelijke ondernemingen. De naam WWE verwijst ook naar de worstelorganisatie zelf, die in 1953 werd opgericht als de Capitol Wrestling Corporation (CWC). Het is het grootste worstelbedrijf ter wereld, met meer dan 450 live evenementen per jaar, waarbij de selectie voornamelijk is opgedeeld in drie wereldwijd reizende merken (Raw, SmackDown en NXT) en is beschikbaar voor 900 miljoen huishoudens wereldwijd in 28 talen.
Langere versie op: https://nl.wikipedia.org/wiki/WWE
Heb je nog andere organisaties? Laat het weten!