Uitleg over Equipment

Bij Merlins and McArthur krijgen we veel vragen over het equipment. Waar moet je nou op letten, wat zijn de verschillen, welke maat moet ik hebben? We hebben hier zoveel mogelijk deze vragen gebundeld en per soort equipment bij elkaar gezet, indien mogelijk verduidelijkt met foto’s om je een zo goed mogelijk beeld te geven.

Bindsels en bandages

Bindsels gebruik je om je handen en gewrichten te verstevigen en beschermen, om het zweet van je handen op te vangen en om het schuren in je handschoenen tegen te gaan. 

Bindsels zijn er in vele soorten.  De meest voorkomende zijn binnenhandschoenen en bandages. 

BINNENHANDSCHOENEN

In de lessen krijg je katoenen binnenhandschoenen te leen, deze geven geen steun maar vangen vooral het zweet op waardoor de handschoenen schoner blijven. Deze zijn niet geschikt om lang mee te trainen.

Er bestaan binnenhandschoenen met gel op de knokkels en een stukje bandage eraan vast om ze snel aan te kunnen doen.

In de praktijk geven binnenhandschoenen te weinig steun op de belangrijkste punten zoals pols, duim en knokkels en schuren ze vaker tussen je vingers. Om deze reden verkoopt Merlins and McArthur verkoopt in principe geen binnenhandschoenen meer.

BANDAGES

Merlins and McArthur raad de normale katoenen bandages aan. In beginsel heb je twee soorten bindsels, namelijk elastische en niet elastische bindsels. De elastische bindsels hebben als voordeel dat ze iets rekken tijdens het dragen, waardoor je ze iets strakker aan kunt brengen en ze vanzelf beter gaan zitten. De niet elastische moet je in één keer goed zetten, anders knellen ze je handen af. De meeste mensen gaan voor gebruiksgemak en daarom zijn alle bindsels op de website elastisch. Wil je andere? We kunnen die zeker voor je regelen!

Bandages heb je in pakweg drie lengtes:

  • 260cm voor kids en dames met zeer kleine handen,
  • 350cm voor jeugd, dames en mannen met kleine handen,
  • 450cm voor jongens vanaf een jaar of zestien en heren.

Qua merk maakt het niet heel veel verschil. Sommige zijn iets breder dan normaal en de klittenbandsluiting kan wat verschillen.

Er staan op de website verschillende filmpjes met uitleg over de bandages en hoe je ze aan kunt brengen:

 

Onderhoud: Je kunt je bandages met de hand wassen of in de wasmachine. Als je ze in de wasmachine doet, kan het zijn dat ze sneller slijten qua kleur en opdruk. Gebruik bij wassen in de wasmachine ons speciale bandage waszakje. Hierdoor raken ze minder snel in de knoop en voorkom je dat het klittenband andere kledingstukken beschadigd. Trek ze als ze nog vochtig zijn over bijvoorbeeld een deurklink of gewoon tussen twee samengeknepen vingers om de kreukels eruit te krijgen en laat ze hierna hangend drogen.

HANDSCHOENEN

Vechtsporthandschoenen zijn er van veel verschillende merken en allerlei kwaliteiten en uitvoeringen. De drie meest gebruikte in het (kick)boksen:

KICKBOKSHANDSCHOENEN

Kickbokshandschoenen met klittenband sluiting en aangehechte dichte duim. De meest verkochte handschoenen, optimale veiligheid voor jezelf en voor je maatje. Geschikt voor alle lessen.

De kickbokshandschoenen zijn er in nepleder in de (low)budget pakketten en echt leer in de goed begin en gevorderde pakketten.
Kunstlederen handschoenen zijn geschikt voor kids en volwassenen die rustig trainen. Het voordeel van nepleder is de lagere prijs.

De betere uitvoeringen in nepleder zijn van dikker materiaal, hebben een betere pasvorm en voelen beter aan. De 1916 Hybrid serie is half om half echt en nepleder.

Bij de goed begin en gevorderde pakketten staan de echt lederen handschoenen. De voordelen van leer zijn de lange levensduur, betere afvoer van zweet, de padding van de handschoenen is steviger waardoor ze beter dempen, lederen handschoenen zijn beter te onderhouden en ze blijven langer mooi. Ze zijn duurder dan de neplederen varianten, maar die zijn dan weer sneller aan vervanging toe.

Wil je goede handschoenen voor een scherpe prijs? Wij raden je de lederen handschoenen van de ‘Goed Begin’ sets van Joya, 1916 of Booster aan.

BOKSZAKHANDSCHOENEN 

Bokszakhandschoenen met losse of zelfs open duim en dunnere padding op de knokkels, alleen geschikt voor en toegestaan tijdens de bokszaktraining.

MMA HANDSCHOENEN

MMA handschoenen hebben open vingers en duim om tijdens een MMA wedstrijd je tegenstander te kunnen pakken. Niet toegestaan tijdens de kickboks en boksfit lessen vanwege de geringe demping en grote kans op blessures. Tijdens de bokszaklessen alleen toegestaan als er geen contact is met je maatje. Uitstekend om meer precisie te krijgen in het plaatsen van je stoten.

ONDERHOUD

spuit na iedere training je handschoenen in met Fresh KO glovespray. Hierdoor worden bacteriën gedood, worden nare luchtjes verdreven en blijven je handschoenen dus langer fris. Laat de handschoenen aan de lucht drogen met de klittenbandsluiting zo wijd mogelijk open.
Wassen met water wordt afgeraden, omdat de binnenzijde van je handschoenen moeilijk droogt als hij helemaal doorweekt is en het droogt het (pu)leder uit. Behandeling met andere onderhoudsmiddelen wordt tijdens de garantieperiode afgeraden omdat de garantie dan vervalt. Hierna behandelen wij onze eigen handschoenen met speciaal ledervet.

SCHEENBESCHERMERS

Scheenbeschermers of beenkappen zijn verplicht tijdens de kickbokslessen. In de basis heb je twee verschillende soorten:

STOFFEN SCHEENBESCHERMERS

Stoffen scheenbeschermers zijn laag in prijs, hebben een geringe demping, matige pasvorm, worden door alleen elastiek op hun plaats gehouden en zijn eventueel te wassen. Zullen zich niet naar je been vormen. Geschikt voor rustige sporters die zonder veel impact trainen. In de pakketten vind je deze terug als “Velcro”.

Als aanvulling hierop heb je de stoffen “Deluxe” uitvoeringen, die een mooiere afwerklaag hebben en net iets dikker zijn.

Speciaal door dames heb je de stoffen “Ladies” lijn, sierlijkere scheenbeschermers met mooie kleurrijke prints

De beter uitvoeringen hiervan zijn de “Slim Fit” uitvoeringen, met een nog betere slanke pasvorm maar met een dikkere padding en dus betere demping.

 

PU-LEDEREN SCHEENBESCHERMERS

PU-lederen of “Skintex” scheenbeschermers zijn kwalitatief veel beter, hebben door de extra dikke lagen op wreef en scheen een veel betere demping, door de stevige materialen een goede pasvorm, worden door banden op de kuit en elastieken bij de voet op hun plek gehouden, vormen zich na verloop van tijd naar de vorm van je been zoals een schoen zich naar je voet vormt. Geschikt voor alle kickboksers.

LEDEREN SCHEENBESCHERMERS

Sommige series zijn van echt leer, omdat deze qua looks en afwerking niet in PU te maken zijn. In tegenstelling tot de handschoenen, maakt dit bij de scheenbeschermers niet veel uit in kwaliteit.

PU-lederen of “Skintex” scheenbeschermers zijn kwalitatief veel beter, hebben door de extra dikke lagen op wreef en scheen een veel betere demping, door de stevige materialen een goede pasvorm, worden door banden op de kuit en elastieken bij de voet op hun plek gehouden, vormen zich na verloop van tijd naar de vorm van je been zoals een schoen zich naar je voet vormt. Geschikt voor alle kickboksers.

JUNIOREN

Sommige series zijn van echt leer, omdat deze qua looks en afwerking niet in PU te maken zijn. In tegenstelling tot de handschoenen, maakt dit bij de scheenbeschermers niet veel uit in kwaliteit.